[Wlug] routing table question

doug waud douglas.waud@umassmed.edu
Wed, 06 Jun 2001 07:39:23 -0400


Bill Mills-Curran wrote:
> 
> My routing table definitely looks wrong to me:
> 
> > route
> Kernel IP routing table
> Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
> 192.168.1.0     millie.mills.cu 255.255.255.0   UG    0      0        0 eth0
> 192.168.1.0     *               255.255.255.0   U     0      0        0 eth0
> 127.0.0.0       *               255.0.0.0       U     0      0        0 lo
> default         192.168.1.1     0.0.0.0         UG    0      0        0 eth0
> 
 
> Comments?

"Comments/" is a dangerous thing to write :-)

The second line looks right to me. The first line then becomes suspect
since
you do not need a gateway (as in the G of UG) to the network you are
part of.

In turn, that default on the last line also makes me suspicious.
To set up my default gateway, I type something like
	route add default gw 192.168.1.1
and I get a line in the route -n output that looks like
	0.0.0.0  192.168.1.1  0.0.0.0  UG 0  0  0  eth0
with no default in the first position but rather the more reasonable
0.0.0.0 which, with the rest of the line says to go to 192.168.1.1 for
anything outside of the local network.

The combination of these two features makes me wonder whether you are
mistyping the route command to set up the GW line.

When I get something like those two lines I get rid of them and reenter
what I then hope to be  :-)  a more syntactically correct route command
and then check route -n to see if I got it right.

Hope this helps a bit.  :-)	

> And, "route" hangs for a while before printing the last line.

I can't comment on that  :-(

doug

-- 
Douglas R Waud
17 Lantern Lane, Shrewsbury, MA, 01545-2006
http://www.ummed.edu/pub/d/drw/